Förutom att spendera tid på stranden och i vacker natur finns det även många andra sevärdheter som är av både historisk och kulturell karaktär. Grenada är en önation som har varit med om väldigt mycket de senaste seklerna, vilket också innebär att det finns mycket historiska platser och museum där man kan få lära sig med om den gångna tiden som har färgat landet till vad det är idag.


Då hela Karibien har starka band till Europa och britternas styre så är det något särskilt som fortfarande finns kvar idag, och som betyder väldigt mycket för Grenada bland annat, nämligen cricket.

The West Indies Cricket Heritage Center så kan du få lära dig hela historien om hur cricket kom att börja utövas i den karibiska regionen, hur slavarna som var under britternas kolonialhand kom att vara en viktig del i början av hur sporten kom att bli så betydande som den är idag.

Det finns många utställningar på The West Indies Cricket Heritage Center, där man kan beskåda allt från äldre versioner av sportuniformer, gamla fotografier och medaljer. Är man intresserad av sport, eller hur en sport kan påverka en hel nation så är detta ett ställe man inte får missa.Vill man lära sig mer om öns historia och kultur så är Grenada National Museum ett absolut måste.

Sevärdheter och museum på Grenada

I ett område som består av flera gamla militärbaracker daterade från 1704 ligger detta nationalmuseum i närheten av Young Street i St. George. Här kan man få ta del av intressanta föreläsningar och guidningar av Grenadas mångsidiga historia.

Det brukar även anordnas musikkonserter i museet, och det finns även en tillhörande bistro där man kan ta sig en fika när man så önskar. Grenada National Museum har till uppgift att bevara och visa upp tolkningar av den historiska liksom den sociala kulturen hos befolkningen på Grenada, Carriacou och Petite Martinique.

Socker är en vara som har haft stor betydelse för den ekonomiska tillväxten på Grenada. Den har varit så viktig så att man har upprättat The Sugar Factory Museum, för att visa omvärlden sin historia inom denna produktion.

På The Grenada Sugar Factory Museum så anordnas ett flertal guidade turer varje dag, där man får en god inblick i hur varje steg i att förfina sockret går till. Man får även se hur det kan användas i produkter såsom rom exempelvis.

Efter den guidade turen så får man möjlighet at smaka den berömda romen i deras Sample Bar. För en annorlunda upplevelse när det gäller sevärdheter så är detta sockermuseum något man inte får gå miste om.

En plats som fortfarande används är Fort George som färdigställdes 1710 av britterna och som fungerade som en god försvarspunkt för attacker utifrån.

Fortet är dock idag ingen försvarsfästning men används av den kungliga polisstyrkan i Grenada. Även fast delar av fästningen är avspärrat kan man ändå få ta del av en större del som är öppen för allmänheten.

Härifrån får man en fantastisk vy över staden St. George och dess tillhörande hamn. Fort George är en historisk byggnad som har mycket spännande att berätta.

Även fransmännen har haft sin hand med i Grenadas händelserika historia, och har även de byggt ett fort. Efter att den franska makten tog ön från britterna så byggdes Fort Frederick under senare 1700-tal.

En stor del av fortet står idag i ruiner men bär med sig en spännande historia och en hel del intriger som är värda att ta del av. Ruinerna är inte så väl omhändertagna, men man kan promenera omkring fritt och njuta av den vackra utsikten över hamnarna och områdena runtikring, samtidigt som man insuper den historiska atmosfären som finns på platsen.

Har man intresse för dryckeshistoria och även drickande så är Westerhall Distillery ett ställe man bör planera in ett besök till. Här kan man finna många antika klenoder och artefakter från det gamla Grenada från den tiden innan turismen var den största näringen.

På detta destilleri kan man få se många olika presentationer av hur processerna kring romtillverkning har sett ut genom tiderna. Man får även möjlighet att smaka på olika sorters rom bland annat en på hela 70 %, vilka har en mycket unik karaktär och symboliserar dryckeskulturen på Grenada.

Vid Westerhall Distillery så finns även världens äldsta och fungerande vattenkanal att beskåda. Det anordnas guidade turer på destilleriet vilka man kan följa för att få lära sig mer om hur destilleriet har fungerat och fungerar idag.

Muskotnöten som är en av Grenadas största exportprodukter har många positiva egenskaper och kan användas till väldigt mycket. Vill man lära sig mer om muskotnöten så bör man besöka Gouyave Nutmeg Processing Cooperativ, här ges informella turer om muskotnötens odling och hur den processeras.

Under orkanen Ivans framfart så förstördes en stor del av muskotträden på Grenada 2004, men idag så har odlingarna äntligen börjat återhämta sig, och muskotnöten är än en gång en viktig näring i landet.

Här kan man se hela vägen från att muskotnöten ligger och väntar på att sorteras för hand för att sedan packas i säckar för export världen över.

Att besöka museum eller andra platser som har inträde är inte speciellt dyrt för svenska turister som vill lära sig mer om Grenadas historia, och då ön är relativt liten så har man i princip alltid bra faciliteter i närheten om man skulle vilja äta lunch eller gå på upptäcktsfärd i närheten av sevärdheterna.

Något som kan vara bra att kolla upp på förhand är de lokala öppettiderna, då dessa kan variera, samt höra sig för vilka tider som guidade turer förekommer om man vill få ut så mycket av besöket som möjlig.

Guiderna på Grenada har i regel en bra och tydlig engelska vilket gör det enkelt att följa med och förstå vad som sägs. Det brukar för det mesta vara tillåtet att ha med sin egen kamera för att kunna ta bilder, dock så kan det förekomma restriktioner där tillverkning av varor sker då dessa processer är skyddade av sekretesslag. Så det är alltid bäst att fråga sin guide eller annan personal om det är fritt fram att fotografera.