Då Grenada har haft stort inflytande från både brittisk och fransk kultur när det gäller kulturella traditioner och normer så finns det många årliga höjdpunkter och festivaler.Många av dessa festliga händelser har till syfte att föra människor samman genom att ha en stor fest med mycket mat, men det finns även musikaliska och mer kulturella festivaler som för den svenske turisten är mycket spännande och roligt att titta på och delta i.

Festivaler och karnivaler på Grenada

Carnival är en av de största karibiska högtiderna som vanligtvis sker i början av året, men som på Grenada tar plats i augusti. Carnival är en mycket färggrann och exotisk händelse då man paraderar och klär upp sig i fantastiska kläder som glänser och skiner i solen.

Paraden genomförs tillsammans med glad och effektfull musik runtomkring. På Carriacou så sker Carnival i mars månad, och här finns det även en carnival för barn och en tävling bland olika musikband.På Carriacou så händer även Carriacou Maroon Festival vilken är en festival som hedrar det afrikanska kulturella arvet.

Detta sker genom att man sjunger speciella sånger, spelar trummor och äter många olika spännande rätter med afrikanskt påbrå bland annat. Denna festival brukar ske någon gång i april varje år.

Trummor är även något som är viktigt på Grenada där man årligen håller Grenada Drum Festival.

Här kan man njuta och dansa till fantastiska trumslagare och dansgrupper från hela världen, vilka arbetar för att föra fram den afrikanska trumtraditionen. Denna trumfestival brukar vara i mars, och i samband med festivalen så hålls många uppträdanden och workshops kring att musicera med trumman som instrument.

Vill man lyssna på latinamerikansk folkmusik så är Carriacou Parang Festival något man kan njuta mycket av.

Parang är denna specifika typ av folkmusik som uppkom ur den latinamerikanska gruppen som fanns på Trinidad och Tobago. Denna festival har sin plats vanligen före jul i Hillsborough, och där sker det många olika uppträdanden i både dans och musik.

Det finns många vackra och upplivande festivaler att ta dela av på Grenada och Carriacou som turist, och är man speciellt ute efter att få vara med på någon av dessa festligheter så bör man absolut boka sin resa så att den ligger under samma tid som önskad festival.

Under dessa festivaltider så skiner befolkningen upp och som turist känner man sig välkommen att delta i firanden både i form av dans och i sång, samt möjligheten att få äta spännande lokal mat som lagas speciellt under dessa tillställningar.