Find more about Weather in Point Salines, GD
Click for weather forecast

Väder och temperatur på Grenada

Något som är till stor fördel när man planerar sin semester till Grenada är att det alltid är varmt året runt i jämförelse med det svenska klimatet.

Så oavsett om man åker på vintern eller sommaren från Sverige så kan man ändå njuta av värme och solsken i goda mängder. Då Grenada har i princip sommarklimat hela året om så är det få skillnader på temperaturer förutom under regnsäsongen då det kan vara lite lägre grader ute samt mer frekventa vindar.


Även fast det generellt är varmt året om så kan vädret skilja sig rätt mycket åt beroende på vilken höjd man befinner sig på. Grenada har många natursköna bergsregioner på sina öar som sträcker sig högt upp över havet.

Runt kustlinjerna runt öarna är det ett varmare och fuktigare klimat, men om man rör sig inåt landet i de täta regnskogarna så är det inte lika varmt och luften omgärdas av tjock dimma.

I bergs och skogsområden så förekommer lätta regn ofta vilket är svalkande för den som ger sig ut på äventyr i den tropiska naturen.

Tack vare de fuktiga regnskogarna och bergsområdena på Grenada så stiger inte temperaturen till extrema höjder, utan håller en jämn nivå hela året om.

Temperaturerna varierar mellan 25-30 grader vilket är mycket behagligt att befinna sig i, samtidigt som friska vindar svalkar när man befinner sig på stranden exempelvis. De varmaste månaderna sträcker sig från juni till augusti, och vintersäsongen varar mellan november och februari.

Det är dock ingen riktig vinter men man kan känna av att vindarna har en kallare ton vilket är mycket uppskattat av resenärer som inte vill semestra i för varmt klimat.Eftersom Grenadas temperaturer skiftar så lite så mäter man utifrån mängden regn vilken årstid man befinner sig i. De torraste månaderna är mellan januari och maj då det regnar väldigt sällan, men det kan förekomma kortare sporadiska skurar ibland.

Regnsäsongen från juni till december gör att klimatet blir mer fuktigt och det kan regna relativt tungt emellanåt. Under regnperioden så blir de karibiska vindarna betydligt stramare och hårdare och det kan vara riktiga regnstormar runt öarna.

Men så länge man har med sig en regnrock eller paraply brukar man ändå kunna vistas ute och semestra bekvämt även under regnperioden, då regn blandas med solsken om vartannat.

Då denna ögrupp ligger på gränsen till orkanbältet i det karibiska havet så kan vindarna blossa upp stundvis. I 2004 så drabbades Grenada av orkanen Ivan som bar med sig stora ekonomiska bakslag för turistnäringen och det vardagliga livet.

Sedan dess har mycket återställts via yttre hjälp. Tekniken är idag mycket mer utvecklad och uppdaterad på Grenada för att förutspå orkaner och andra starka vindar som närmar sig, vilket gör att förberedelserna är betydligt bättre.

Sedan dess har det inte varit några orkanvindar på öarna. Det är alltid bra att kolla upp vädret innan avresa så att man vet hur det ligger till. Man kan alltid ta med tunnare regnkläder i resväskan ifall regn eller vind skulle förekomma under semestern.