Den tropiska ögruppen Grenada har under historien varit med om väldigt många skiftningar när det gäller styre utav olika europeiska länder.

Kanon på Grenada
En gammal kanon på GrenadaDen kände upptäcktsresanden Christopher Columbus var den som först upptäckte Grenada, vilken på mitten av 1600-talet kom att komma under franskt styre. Därefter var det britterna som hade greppet om öarna i över hundra år fram till 1958 då den Västindiska federationen hade makten.

Grenada fick sin självständighet 1967, vilken är en dag som firas mångt och mycket runt hela önationen än idag. Även i modern tid så har Grenada haft sina stridigheter under 1980-talet då USA genomförde en invasion av sex västindiska länder och då också Grenada.

Men efter det har det varit lugnt och den inhemska befolkningen som livnär sig till största del från turistnäring och export av jordbruksprodukter som bananer, kakao och muskot lever ett generellt vanligt stillsamt liv.

I och med de olika styrena så har många av dem som bor på Grenada rötterna i Afrika då deras förfäder kom till Grenada som arbetare under brittiskt och franskt styre. Detta är tydligt då ett flertal afrikanska språk är aktiva på öarna tillsammans med de större språken franska, kreol och engelska.

Engelska är det officiella språket för Grenada och för en turist så är det inte svårt att kommunicera och ta sig runt med endast engelska då befolkningen är vana vid turister och har en relativt god kunskap i engelska.

Man kan utan besvär fråga om hjälp om det så gäller vägen eller tips på restauranger då man bemöts väldigt bra som turist av den inhemska befolkningen.Idag bor det ca 110 000 människor på Grenadas öar. På den mindre ön Carriacou är 9000 personer bofasta, på denna ö är som det var i Västindien för fyrtio eller femtio år sen, en idyllisk ö som man kan åka båt till från St. Georges flera gånger om dagen.

Petit Martinique är den minsta av Grenadas öar med endast 1000 invånare, här är den perfekta ön för att bara koppla av och ta det lugnt, hit kommer man med färja från Carriacou.

Det finns alltså gott om plats att röra sig på som turist och även få ha sin privata plats i solen på någon av de vackra stränderna. Befolkningen på Grenada tillhör olika former av kristendom inom katolicism, protestantism och anglikanism.

Religion är något som präglar mångas vardagsliv på ögruppen och detta sammansmälter ofta med olika lokala former av folktro och magi. De afrikanska rötterna är starka i vissa delar vilket gör att man kan få uppleva en mångfald när det gäller kultur och utövande av religiösa traditioner.

En person som har kommit att verka som en form av turistambassadör för Grenada är den 20-åriga Kirani James som tog Grenadas allra första guld i OS i London, genom att vinna ett 400-meterslopp.

Då James började få mer uppmärksamhet så tog han chansen att göra reklam för sitt älskade land, vilket har fått mycket positiva följder för det lilla landet i det Karibiska havet.

Svenskar i Grenada

Det uppskattas att även att runt 10 st svenska medborgare är permanent bosatta på Grenada.