Vackra naturupplevelser i en frodig exotisk miljö

Gillar man att vara ute i naturen och uppleva både växtrike och djurliv så finns det många goda möjligheter till det på Grenada. Det är inte alls komplicerat att ta sig till naturområden på ön då de ligger rätt så nära då ön inte är speciellt stor. Det finns både naturreservat och botaniska trädgårdar att besöka för att få en djupare insikt i den tropiska faunan och dess många vackra färger och nyanser.Naturområden och nationalparker

Grand Etang National Park and Forest är ett naturskyddsområde som ligger centralt på Grenada. På en yta som sträcker sig över hela 30 hektar kan du gå på vandring i en varierad miljö.

Här kan du skåda många arter av fåglar, se färggranna ödlor och många andra djur. I denna nationalpark så underhåller man flera typer av ekosystem inom ett och samma område.

Varierande natur från de djupa regnskogarnas nivå till de höga bergstopparna på ön. Grand Etang National Park and Forest är en av de allra främsta naturattraktionerna på Grenada.

I närheten av St. Georges så kan man besöka Mt. Hartman Dove Sanctuary. Detta ställe upprättades efter att det inhemska beståndet av lokala duvor drastiskt minskat. Här skyddar man duvorna och föder upp dem för att bevara det naturliga antalet på ön.

På Grenada kan du finna Levera National Park som är det största skötta naturområdet med sina 450 hektar. I en varierad topografi, vegetation och många olika ekosystem så kan man uppleva ett brett spektrum av natur och djurliv.

Turister som tycker om att vandra har utmärkta möjligheter att följa de många stigar som finns vilka leder till några av de mest vackra platserna för utsikt över Grenada. Man kan även vandra till ett träskområde där man kan skåda en speciell fauna, vilken är ett av de många ekosystemen i nationalparken.Då det är så många varierade naturområden i Levera National Park så finns det alltid någon växtzon eller djurliv som har högsäsong under året, vilket gör att det går att se något speciellt hela året om när man besöker parken, vare sig det är på sommaren eller vintern.

Vattenfall på Grenada

Ett av många vattenfall på Grenada
Vattenfall i Grenada
Vill man besöka ett vattenfall som är ligger nära till hands så är Annandale vattenfallet ett mycket bra alternativ.

Många turister väljer att åka till detta vattenfall då det finna bra med förbindelser och faciliteter på plats. Här kan man sitta och koppla av till det porlande vattnets härliga ljud, eller till och med ta sig en simtur under det strålande fallets varma vatten.

Annandale ligger i närheten av Willis vilken är en by på Grenada bara några kilometer från St. George. Vattenfallet i sig är inte jättestort men är ändå välkänt då det är omgärdat av en vacker klippvägg med mossa och långa kringlande gröna växter som hänger längs klippväggarna.

Man kan säkert hoppa ner från någon av klipporna i kring där fallet går ner för både nöje och äventyrs skull. I en myriad av olika färger från alla växter runtikring så är detta ett säkert besöksmål.

Ett annat populärt vattenfall är Concord som inte bara är en utan hela tre källor av fallande vatten. Då Concord vattenfallen ligger långt inne i den djupa regnskogen bland de höga bergen så är detta ett besöksmål som inte är så välbesökt.

Men det är helt klart värt mödan att ta sig hit, då det är en otroligt vacker plats omgärdad av klippformationer. Vattnet från fallen mynnar ut i en liten pool som är klarblå.

Om man inte vill ta sig tiden att gå fram till Concord vattenfallen så finns det möjlighet att skåda det hela på distans, men om man har styrkan att vandra en bit genom skogen och genom branta höjder så är det väl värt äventyret. Den berömda fiskebyn Gouayave ligger bara cirka fem och en halv kilometer från Concord om man vill utöka sin vandring.

Botaniska trädgårdar och parker

Vill man relaxa i en vacker naturmiljö som är lite mer lättillgänglig gentemot de stora naturskyddsområdena så är någon av Grenadas trädgårdar eller parker ett gott utflyktsmål. Då man kan välja om man vill spendera någon timme eller hela dagen med att ha det skönt i en vacker miljö bland blommor, växter och exotiska frukter.

En vacker plats att sitta och slappna av i, läsa en bra bok eller bara njuta av den vackra miljön är La Sagessee Nature Center. Öster om St. George så ligger denna tropiska trädgård med spännande växter och frukter att se på och i vissa fall smaka på.

Inom Naturcentrets område finns även ett gårdshotell, en restaurang samt bar. Här kan man sitta i en lugn och skön trädgårdsmiljö och njuta av en god bit mat i gott sällskap.

Den stora botaniska trädgården Jessamine Eden: Grenville Vale Tropical Botanical Garden, är en mycket stor trädgård som sträcker sig över hela 60 hektar ekologisk mark. Här kan man besöka den prisbelönta biodlingen i de södra kullarna av Grand Etang.

Biodlingen huserar nära hundra bikupor som genererar färsk och härlig honung av olika sorter och smaker. Det finns även många vackra vägar och stigar att promenera omkring på i den stora trädgården vilket kan vara avkopplande efter några dagar på stranden eller i storstadsvimlet.

Något som denna botaniska trädgård stoltserar med är att de drivs på ekologiskt vis och nyttjar miljövänliga arbetsmetoder. Här tillverkar man även ett stort antal naturprodukter och honung som också går att köpa i den specifika affären på området samt på nätet.

Förutom parker och naturområden så finns det även många vackra naturformationer som har kommit till av tidens gång. Allt från klippor och stenar som har formats i vackra former, till hur landet har kommit att förändrats av vattnets skvalpande.

Då det finns många vackra naturplatser att se och besöka på Grenada så kan man få vara ifred från stora turistgrupper på ett flertal ställen vid rätt tidpunkt, om man vill ha det lite mer privat. Det är enkelt att kunna ta med sig en picknickkorg och bara njuta av den vackra utsikten eller platsen, möjligheterna är många på ön.