Något som lockar när man skall ut och resa är förstås att pröva på mat från ett annat kulturellt kök än vad man annars kanske är van med till vardags hemma i Sverige.

Kulinariska Grenada

På Grenada finns det många goda möjligheter och tillfällen att sätta tänderna i spännande inhemska rätter av olika slag. Tack vare det frodiga klimatet så har Grenada en mycket bördig jord tack vare de friska regnperioderna, detta gör att alla frukter, grönsaker och örter som odlas får en fantastiskt god smak och kvalitet.Dessa används i att tillaga maten på de flesta restauranger och större hotell. Boskapsdjuren som lever på Grenada äter även dem dessa fräscha grönsaker och har således en mycket god smak, då de äter sig stora på hälsosam kost.

Havet har förstås även det mycket att erbjuda då det finns ett stort utbud av olika fiskar och skaldjur att välja på. Vare sig man vill äta specifik karibisk mat eller västerländska rätter så har man bra möjligheter att variera sig. Har man svårt att äta lite mer kryddad mat så finns det goda alternativ då större inrättningar serverar mat man är mer van vid.

Många av världens populäraste kök på en och samma ö

Vill man äta relativt billigt så kan man välja en mer vardaglig restaurang där det serveras allt från friterad kyckling och pommes frites, till kryddigare rätter ur den inhemska menyn som består av såväl kött, fisk, fågel och vegetarisk kost.

De välkända matkedjorna vi har i väst finns på flera ställen om man vill ha något enklare i magen. Då Grenada har många turister från Amerika kan man hitta ett flertal restauranger med typisk amerikanskt anpassad meny, vilket ofta innebär någon form av grillat kött med strips som tillbehör eller liknande.

Det finns restauranger som serverar inhemsk mat i olika prisklasser vilket gör det smidigt för dig som turist att välja vad som passar budgeten bäst. Då många restauranger ligger i samma områden längs stränderna och shoppinggatorna så kan man få en god inblick av vad som serveras och i vilken prisklass det ligger.

Europeisk och asiatisk mat är något som är populärt bland turister som inte vill pröva på mat från "kryddön" och de senaste åren så är denna typ av mat tillgänglig på många av de lite finare restaurangerna.

Europeisk och asiatisk mat kan komma att kosta lite mer just för att det inte är en del av den inhemska matlagningen på samma vis, och anses vara lite mer exklusiv. Italiensk och fransk mat är exempel på kök som man kan äta mycket gott från på Grenada.

Det finns även olika mat-event att ta del av. "Fish-Friday" är en av dessa kulinariska händelser på Grenada. Varje fredag så kommer fiskare med färsk och nyfångad fisk från fiskebyn Gouyave som ligger på öns västkust. Här kan man få skåda hur fisk, skaldjur och andra läckerheter från havet läggs upp och säljs på marknaden.

I samband med detta så kan man finna utsökta rätter med fisk och skaldjur på de flesta restaurangerna, vilka köper sin fisk därifrån. Att få avnjuta en perfekt tillagad hummer eller tonfisk är något som verkligen är värt att lägga till i sina kulinariska upplevelser.

Mat och frukt från Grenada

När det kommer till snacks och sötsaker så finns det ett stort utbud av exempelvis glass och juicer som kan köpas lite varstans längs vägarna och på stränderna. Frukten är i regel väldigt smakrik då den har odlats i det fantastiska tropiska klimatet.

Muskotnöten som är en av Grenadas största exportvaror och finns i många olika former, och muskotglassen är något man absolut inte får missa. Detsamma gäller choklad i olika former i allt från praliner, karameller eller varm choklad, som är gjord från de färska kakaoplantorna som finns här.När det gäller dryck så finns det många olika varianter och smaker att bekanta sig med, då det finns ett flertal lokala destillerier på Grenada. Några av de mest populära alkoholhaltiga dryckerna runtom bland de karibiska öarna är just bryggda på Grenada.

Clarke's Court, Rivers Rum destilleri och Westerhall är några kända namn på ställen som brygger eget. Dryckerna kan vara rätt starka men är klart värda att pröva för att avnjuta till den inhemska maten till exempel.

För den som vill dricka alkoholfritt så finns det ett stort utbud av mocktails och juicer gjorda på färsk frukt från lokala odlingar vilket kan vara väldigt läskande att svalka sig med i värmen.

Ha på dig rätt kläder till rätt restaurang

Något som kan vara bra att komma ihåg när man skall ut och äta på de många spännande restaurangerna som finns på Grenada är att klä sig efter önskad klädkod.

På enklare ställen kan man komma i sina flip-flop tofflor och shorts med tillhörande hawaiiskjorta utan problem, men på de lite mer exklusivare och upscale restaurangerna så är det annat som gäller.

Generellt på de finare ställen krävs för män att de bär långbyxor och skjorta av varierande slag, medan kvinnor har lite mer valmöjligheter. Anständighet är något som eftersträvas av många inrättningar.

På de allra finaste restaurangerna kan det vara krav på kavaj eller liknande klädsel. Innan man beger sig till restaurangen så kan det vara en bra idé att höra sig för vad det är för klädkod som gäller, då denna upprätthålls relativt strikt.

Restaurangtips på Grenada

The Edge är en restaurang som serverar både lunch och middag. Här specialiserar man sig på att använda lokala ingredienser med en tvist som de kallar för "rolig mat". Njut av grillad fisk och kyckling, hamburgare och sallader.

Vid rätt säsong så kan man äta en god hummersallad vilken är mycket uppskattad av många resenärer. Många väljer att avsluta dagen här för att skåda den vackra solnedgången, då finns det många goda smårätter att välja på som fyllda grönsaker, getost och andra grillade delikatesser.

På dagtid så äter man ute i skydd av stora parasoll som skapar svalka, och på kvällen är det mer luftigt.

Har man en fäbless för mat från havet så är BBs Crabback Caribbean Restaurant något som är värt ett besök. På menyn finns allt möjligt gott från havet som tonfisk, svärdfisk, hummer, musslor och mycket mer.

Största delen av den breda menyn är inspirerad utifrån det karibiska köket, men man kan även finna mat som inte är alltför kryddstark om man hellre känner för det.

Beachside Terrace Restaurant är en av tre restauranger som finns på Flamboyant Hotel & Villas, denna restaurang är belägen på en mycket vacker plats där man kan avnjuta god mat i den vackra och sköna brisen som går igenom Grenada.

Menyn består av karibiskt och kontinental mat. Dagens fångst är något som är populärt och varierar från dag till dag på Beachside Terrace Restaurant. Restaurangen är mycket rymlig och när man sitter och äter kan man få en vacker utsikt över Grand Anse beach samt Grenadas bergslinje.